گواهینامه حلال – شرایط و مراحل اخذ گواهینامه حلال
به منظور آشنایی با روند دریافت گواهینامه حلال به سوالات ذیل پاسخ خواهیم داد. در ادامه همراه ما باشید
گواهینامه حلال چیست؟
مواد اولیه و فرآورده های غذایی حلال چیست؟
حیوانات حرام گوشت کدام ها هستند؟
چه مراکز و سازمانی هایی می توانند گواهینامه حلال را دریافت نمایند؟
فرایند و شرایط اخذ گواهینامه حلال چیست؟
مراجع و نهادهای صادر کننده گواهینامه حلال کیست؟
انواع آرم و نشان حلال
مزایای دریافت گواهینامه حلال چیست؟
استاندارد ISIRI 12000 کشور ایران مرتبط با گواهینامه حلال چیست؟
استاندارد MS 1500 کشور مالزی مرتبط با گواهینامه حلال چیست؟
گواهینامه حلال چند سال اعتبار دارد؟
هزینه دریافت گواهینامه حلال چقدر است؟
گواهینامه حلال چیست؟
سندی است که تضمین می کند محصولات و خدماتی که برای جمعیت مسلمان ارائه می شود، الزامات شریعت اسلامی را برآورده می کنند و بنابراین برای مصرف در کشورهای مسلمان نشین و همچنین در کشورهای غربی که در آن گروه جمعیتی قابل توجهی وجود دارد که به اسلام عمل می کنند (فرانسه، آلمان، بریتانیا، اسپانیا) مناسب است.
گواهی حلال فرآیندی است که ویژگی ها و کیفیت محصولات را طبق قوانینی که توسط شورای اسلامی تعیین شده است و اجازه استفاده از علامت حلال را می دهد، تضمین می کند. این عمدتا برای محصولات گوشتی و سایر محصولات غذایی مانند شیر، مواد غذایی کنسرو شده و مواد افزودنی استفاده می شود.
به طور خاص، برای فرآورده های گوشتی زمانی گواهینامه حلال می دهد که حیوانات در یک برش بر روی گردن، از ناحیۀ زیر حنجره ذبح شده و کاملاً خون گیری شده اند و گوشت آنها با حیواناتی که در موارد دیگر ذبح شده اند و به ویژه با گوشت خوک تماس نداشته است.
مواد اولیه و فرآورده های غذایی حلال چیست؟
مواد اولیه و فرآورده های غذایی حلال باید دارای ویژگی های زیر باشند:
برای سلامتی مصرف کننده بی ضرر باشد؛ به نحوی که آسیبی به سلامت و بهداشت مصرف کننده و به جامعه نرساند.
مواد اولیه و فرآورده های غذایی حلال باید به هر شکل ممکن و در هر مرحله از تولید تا مصرف عاری از نجاسات و ترکیبات حرام باشد. این ترکیبات عبارتند از:
- گوشت و تمامی فرآورده ها و مشتقات حیوانات نجس العین، از قبیل سگ و خوک.
- آنچه که مستی آور و اصالتاً مایع است که همگی نجس وحرام هستند. مانند انواع مشروبات الکلی و مشتقات آن ها.
حیوانات حرام گوشت کدام ها هستند؟
براساس استاندارد ISIRI 12000 سازمان ملی استاندارد حیوانات حرام گوشت در چهار بخش حیوانات ساکن خشکی، پرندگان، آبزیان و دوزیستان، مورد بررسی قرار می گیرند:
1- حیوانات ساکن خشکی
به طور کلی حیوانات دارای چنگال یا دندان نیش و حیوانات شکارچی، هم چنین تمامی درندگان و حیوانات مسخ شده، جزو حیوانات حرام گوشت هستند. برای نمونه می توان به مثال های زیر در مورد حیوانات حرام گوشت ساکن خشکی اشاره کرد: سگ، خوک، گربه، شیر، پلنگ، یوز پلنگ، روباه، خرگوش، کفتار، سوسمار، مار، موش، عقرب، سمور، سنجاب، جوجه تیغی، تمام انواع حشرات، میمون و فیل.
2 – پرندگان
به طور کلی، پرندگان حرام گوشت در سه دسته ذیل قرار می گیرند:
الف – پرندگان دارای چنگال نظیر: باز، عقاب، شاهین، کرکس و غیره
ب – پرندگانی که سنگدان یا چینه دان ندارند، نظیر: خفاش، طاووس
پ – تمام پرندگا نی که به هنگام پرواز، بال نزدنشان از بال زدنشان بیشتر باشد.
3 – آبزیان
تمام آبزیان به غیر از میگو و ماهیان دارای فلس، حرام گوشت هستند.
4- دوزیستان
تمامی حیوانات دوزیست که هم در آب و هم در خشکی زندگی می کنند، حرام می باشند؛ مانند قورباغه.
فرآیند و شرایط اخذ گواهینامه حلال چیست؟
- گواهينامه هاي بين المللي و ايزوها از جمله استانداردهاي ایزو 22000 ، 9001 و HACCP
- آرم يا لوگوي تبليغاتي شرکت بمنظور درج در گواهينامه حلال صادره
- پروانه استاندارد اجباري
- پروانه بهره برداري وزارت صنايع
- پروانه بهره برداري بهداشت
- پروانه تاسيس شرکت
- پروانه ساخت محصولات
- فلوچارت توليد و بسته بندي
- ارسال اسامي ترکيبات اصلي و افزودنيهاي محصولات و منابع تهيه هر يک از آنها، فرآيند توليد هربخش، منابع آب مورد استفاده ومدارک مربوطه، نام هر يک از محصولات و ميزان توليد هر کدام (درج در فرم ارائه شده توسط اين سازمان)
- ارسال گواهينامه حلال در صورت استفاده از ژلاتين، اسانس و امولسيفاير و آناليز مربوطه
مراجع و نهادهای صادر کننده گواهینامه حلال کیست؟
در حال حاضر برخی از کشورهای اسلامی شرایط ثبت و صدور گواهینامه حلال را مهیا کرده اند بطوریکه کشور مالزی در این مسیر پیش قدم بوده است و دارای مراکز و مراجع ذیصلاح از جمله مرکز غیر انتفاعی International Halal Integrity Alliance با نشان IHI می باشد که برای حفظ یکپارچگی مفهوم بازار حلال در تجارت جهانی از طریق ایجاد استانداردهای حلال جهانی در آوریل سال 2007 خود را معرفی کرد.
در کشور ایران در دی ماه سال 96 طبق نامه وزیر با موضوعیت: مرجعیت سازمان ملی استاندارد ایران به عنوان اعطاء کننده نشان حلال کشور، تنها مرجع ثبت و صدور گواهینامه حلال سازمان ملی استاندارد می باشد و این اختیار از سایر سازمان ها از جمله معاونت غذا و دارو و یا اتاق بازرگانی و صنعت و معدن و تجارت خارج شده است.
لینک خبر سازمان ملی استاندارد در خصوص گواهینامه حلال – کلیک کنید
علاوه بر توضیحات فوق مجمع بین المللی اعتباربخشی حلال (IHAF) نیز همانند مجمع اعتباربخشی IAF که دارای اعضاء از کشورهای دنیا می باشد و در خصوص گواهینامه های ایزو فعال می باشد این مجمع نیز دارای اعضاء در خصوص ثبت و صدور گواهینامه حلال است.
IHAF یک شبکه بین المللی از نهادهای اعتباربخشی است که موظف به اجرای استانداردهای حلال است. IHAF میکوشد تا شیوههای اعتباربخشی حلال را در میان نهادهای عضو هماهنگ کند تا تجارت کالاها و خدمات حلال را تسهیل کند، و یک ترتیبات شناسایی چندجانبه را اجرا میکند. (مقرر IHAF در امارات متحد عربی – دبی می باشد.)
International Halal Accreditation Forum (IHAF)
بنابراین اعضاء IHAF می توانند گواهینامه حلال را صادر نمایند و در صورتی که سازمان ملی استاندارد ایران عضو این مجمع شده باشد. گواهینامه های صادره دارای اعتبار جهانی نیز می باشد. کلیک کنید
همچنین در حال حاضر برخی از شرکت های صدور گواهینامه ایزو نیز که عضوی از AB های معتبر و IAF می باشند، گواهینامه حلال را بصورت Non-Accredited صادر می کنند.
چه مراکز و سازمانی هایی می توانند گواهینامه حلال را دریافت نمایند؟
تمامی مراکزی که در زنجیره مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی هستند می توانند گواهینامه حلال را دریافت نمایند از مواد اولیه و افزودنی های خوراکی گرفته تا محصولات مواد غذایی و مراکزی که به پخت و پز و سرو غذا می پردازند. منشاء و ریشه تولید هر محصولی بایستی در حوزه حلال مشخص باشد.
انواع آرم و نشان حلال
با توجه به اینکه مراکز مختلفی به ثبت و صدور گواهینامه حلال در سراسر دنیا می پردازند آرم و نشان گواهینامه حلال متفاوت می باشد. در ذیل برخی لوگو های حلال را مشاهده می کنید.
مزایای دریافت گواهینامه حلال چیست؟
از مزایای دریافت می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- افزایش اعتماد نزد عموم مردم مسلمان در استفاده ازغذای سالم براساس قوانین دین اسلام
- برند سازی خوب محصول با نگاه احکام دینی
- افزایش فروش و صادرات محصولات مواد غذایی در کشورهای مسلمان
استاندارد ISIRI 12000 کشور ایران مرتبط با گواهینامه حلال چیست؟
استاندارد 12000 توسط سازمان ملی استاندارد تهیه و تدوین کشته است و دارای سرفصل و بخش هایی از جمله هدف و دامنه و مراجع و اصطلاحات و تعاریف این استاندارد می باشد.
دامنه این استاندارد شامل:
- مواد اولیه و افزودنیهای غذایی که منشاء حیوانی یا مستی آور دارند.
- فرآورده ها ی غذایی که در تولید و فرآور ی آن ها، به هر ميزان هر چند جزیی، از مواد اولیه و افزودنیهای با منشاء حیوانی یا مستی آور استفاده شده باشد.
- مواد اولیه، افزودنیها و فرآورده های غذایی که ممکن است در هر مرحله از زنجیره غذایی با مواد نجس یا غیرحلال در تماس باشند
- مواد اولیه، افزودنیها و فرآو رده های غذایی که روش تولید آنها ممکن است به گونه ای باشد که منجر به تغییر در اصل حلیت ماده غذایی گردد؛ مانند آب انگور
و در ادامه شامل بخش های ذیل می باشد:
- ویژگی های عمومی مواد اولیه، افزودنی و فرآورده های غذایی حلال که بایستی برای مصرف کننده بی ضرر باشد.
- الزامات ذبح و صید شرعی
- فرآیند اجرای ذبح دام از نقطه نظر سلامت حیوانات، تمیز کردن و شستشو، بازرسی بهداشتی لاشه، شستشو و نشانه گذاری
- فرآیند اجرای ذبح طیور با موضوعات دریافت و سلامت طیور، انواع ذبح دستی و مکانیکی، پرکنی، بازرسی
- الزامات فرآوری، انبارش، بسته بندی و عرضه
- شناسایی و ردیابی
- نشانه گذاری
- و دارای پیوست حیوانات حرام گوشت
استاندارد MS 1500 کشور مالزی مرتبط با گواهینامه حلال چیست؟
این استاندارد مرتبط به کشور مالزی می باشد و مخفف STANDARD MALAYSIAN است. با موضوعیت و سرفصل اصلی غذای حلال – تولید، تهیه، حمل و نقل و ذخیره سازی – دستورالعمل های عمومی
هدف استاندارد و وظیفه اصلی STANDARDS MALAYSIA تقویت و ارتقای استانداردها است. استانداردسازی و اعتبار بخشی به عنوان ابزاری برای پیشبرد اقتصاد ملی، ارتقای بهره وری و توسعه صنعتی، به نفع سلامت و ایمنی عموم مردم، حمایت از مصرف کنندگان، تسهیل تجارت داخلی و بین المللی و توسعه همکاری های بین المللی در رابطه با استانداردها و استانداردسازی است.
استاندارد دارای بخش های دامنه، تعاریف از جمله، موضوع شریعت، تعریف حلال و مواد غذایی حلال، نجاست براساس قوانین شریعت، نحوه ذبح کردن و کشتار و الزامات به شرح:
- مسئولیت مدیریت
- محل تولید و فرآوری
- وضعیت دستگاه ها، ظروف و ماشین آلات
- وضعیت بهداشت و ایمنی مواد غذایی
- شرایط فرآوری مواد غذایی
- نگهداری، حمل و نقل، نمایش، فروش و سرو غذای حلال
- الزامات قانونی
- و در ادامه وضعیت انطباق و ممیزی، صدور و استفاده از آرم و نشان گواهینامه حلال
گواهینامه حلال چند سال اعتبار دارد؟
گواهینامه حلال همانند گواهینامه های سری ایزو مانند ایزو 9001 دارای اعتبار سه ساله می باشند و همانند گواهینامه ایزو هر ساله مورد بررسی و ممیزی مراقبتی قرار می گیرند و دوباره فرآیندها بازدید خواهد شد.
هزینه دریافت گواهینامه حلال چقدر است؟
هزینه گواهینامه حلال به عوامل و پارامترهای مختلفی بستگی دارد، پارامترهایی از جمله تعداد و نوع محصول، تعداد نفر روز برای ممیزی و بازدید و هزینه های آزمایشگاهی و سایر موارد. به منظور دریافت قیمت دقیق با شماره ها و راههای ارتباطی در ذیل تماس بگیرد.
گواهینامه حلال فوری چیست؟
در خصوص واژه فوری ما بارها در خصوص گواهینامه ایزو صحبت کرده ایم که این موضوع صحت ندارد! زیرا در فرآیند ثبت و صدور گواهینامه ها هم بصورت ایزو هم گواهینامه حلال بایستی یکسری مراحل طی شود که مهمترین آن ممیزی ها و بازرسی های فرآیندی و محصولی می باشند تا شرکت صدور گواهینامه مطمئن شود تمامی انطباق براساس استاندارد مربوطه وجود داشته است یا خیر؟1 مثلا برای دریافت گواهینامه حلال محصولات براساس استاندارد MS 1500 کشور مالزی و یا ISIRI 12000 کشور ایران تولید و فرآوری می شوند یا خیر…
در برخی مواقع لازم است جهت دریافت گواهینامه حلال محصولات یک شرکت به آزمایشگاههای ذیصلاح ارسال گردند بنابراین به مدت زمان دریافت گواهینامه اضافه خواهد شد.
مشاوره دریافت گواهینامه حلال
گروه مدیریتی جلالی به عنوان نماینده شرکت صدور گواهینامه اینسپکت در ایران آماده ارایه خدمات ممیزی و بازید و ثبت و صدور گواهینامه حلال با اعتبار Alliance مالزی می باشد. خواهشمند است با شماره های 02177611056 و 09102157571 تماس حاصل نمایید.
ثبت ديدگاه