گواهینامه ایزو 42001 – استانداردهای سری ایزو برای سیستم های هوش مصنوعی چیست؟

سیستم هوش مصنوعی AI چیست؟

گواهینامه ایزو 42001 –  یک سیستم هوش مصنوعی یک ماشین است. سیستم مبتنی بر این است که می تواند برای مجموعه ای معین از اهداف تعریف شده توسط انسان، پیش بینی ها، توصیه ها یا تصمیماتی را انجام دهد که بر محیط های واقعی یا مجازی تأثیر می گذارد. سیستم‌های هوش مصنوعی برای عملکرد با سطوح مختلف طراحی شده‌اند.

در حقیقت، این بدان معناست که هوش مصنوعی ماشین‌ها را قادر می‌سازد تا قابلیت‌های انسانی مانند استدلال، یادگیری، برنامه‌ریزی و خلاقیت را نشان دهند. سیستم های فنی مجهز به هوش مصنوعی قادر به درک محیط خود و استفاده از این قابلیت برای دستیابی به اهداف، ارائه راه حل برای مشکلات، کار مستقل و تطبیق رفتار خود بر اساس تفسیر اثرات فعالیت های قبلی هستند.

اگرچه تعریف گسترده‌ای از آنچه که یک سیستم هوش مصنوعی را تشکیل می‌دهد ممکن است دشوار باشد، اما در دنیای واقعی ما روزانه از هوش مصنوعی برای فعالیت‌های بیشماری مانند ترجمه متن، تولید زیرنویس، فیلتر کردن هرزنامه‌های ایمیل، خرید شخصی استفاده می‌کنیم.

کاربردهای واقعی هوش مصنوعی:

برنامه های کاربردی هوش مصنوعی در زندگی واقعی:

– برای پاسخ به سؤالات و انجام فعالیت های چت با انسان ها، به عنوان مثال در حوزه بانکداری خرد

– تجزیه و تحلیل / اعتبارسنجی متن به عنوان مثال بررسی قراردادها، بررسی تناقضات یا ابهام در بندها

– تجزیه و تحلیل / پیش بینی نتایج از تصاویر به عنوان مثال تجزیه و تحلیل اسکن های بیمار، تصاویر میوه ها و سبزیجات از پخش ویدئو تا برداشت، شناسایی موارد غیرقابل قبول

– شناسایی افراد / ناهنجاری ها از مجموعه داده های بزرگ به عنوان مثال شناسایی: حیوانات مزرعه یا گونه های منفرد در طبیعت؛ الگوهای تراکنش مشکوک /پولشویی

– فعالیت های انتزاعی کامل به عنوان مثال. تولید تصاویر/گرافیک هنری بر اساس توضیحات متنی، نوشتن شعر

 

مزایای هوش مصنوعی AI در ارائه راه حل برای چالش های پیچیده جهانی:

– بهبود مراقبت های بهداشتی از طریق افزایش پیشگیری از بیماری ها و دقت تشخیص

– افزایش کارایی در کشاورزی

– کمک به کاهش و سازگاری با تغییرات آب و هوا

– افزایش کارایی در سیستم های تولید از طریق تعمیر و نگهداری پیش بینی، از جمله امکان تولید محصولات با ماندگاری بهتر

– بهبود ایمنی و امنیت شهروندان از بسیاری جهات مانند سیستم های حمل و نقل و خودروهای ایمن تر، محل کار ایمن تر، محافظت در برابر تهدیدات امنیت سایبری

استاندارد چیست؟ و چرا اهمیت دارد؟

استانداردها اسنادی هستند که الزامات، مشخصات، دستورالعمل‌ها یا ویژگی‌هایی را ارائه می‌کنند که می‌توانند به طور مداوم برای اطمینان از تناسب مواد، محصولات، فرآیندها و خدمات با هدف خود مورد استفاده قرار گیرند. هدف استانداردها در هر بخش تضمین کیفیت، ایمنی و کارایی است.

استانداردها همچنین این موارد را ارائه می دهند:

  • اطمینان از اینکه محصولات و خدمات از نظر رفتار قابل اعتماد و قابل پیش بینی هستند
  • تسهیل پیش بینی پذیری در هزینه های مدیریت محصولات و خدمات
  • کاهش هزینه های پس از فروش
  • بهبود قابلیت همکاری
  • افزایش نوآوری؛ و تقویت همکاری در بخش یا اکوسیستم مربوطه

استانداردها با گرد هم آوردن همه طرف های ذینفع مانند تولید کنندگان، مصرف کنندگان، تنظیم کننده ها، محققان و کارشناسان در مورد یک ماده، محصول، فرآیند یا خدمات خاص ایجاد می شوند. استانداردسازی فرآیندی است که از طریق آن الزامات و توصیه‌ها برای محصولات، فرآیندها و خدمات توسط متخصصان ایجاد می‌شود و از طریق مکانیزمی مبتنی بر اجماع مورد توافق قرار می‌گیرد.

استاندارد سری ایزو مرتبط با هوش مصنوعی AI چیست؟

استانداردهای بین المللی هوش مصنوعی به ویژه در ارتقای چشم انداز جهانی مشترک از سیستم های هوش مصنوعی قابل اعتماد و ایجاد اعتماد عمومی به فناوری های هوش مصنوعی ضروری هستند. با توجه به علاقه و فعالیت قابل توجه در زمینه هوش مصنوعی در سال های اخیر، اهمیت مجموعه ای منسجم از استانداردهای بین المللی هوش مصنوعی برجسته شده است.

در پاسخ به این نیاز در سطح بین المللی، ISO و IEC یک کمیته استانداردسازی مشترک در زمینه هوش مصنوعی به نام ISO/IEC JTC 1/SC 42 (کمیته فرعی 42) ایجاد کردند که در زمینه هوش مصنوعی و داده های بزرگ فعال است. گروه های کاری آن در حال تهیه استانداردهایی در مورد جنبه های مختلف هوش مصنوعی هستند.

این استاندارد ها راهنمایی هایی را در رابطه با ایجاد، پیاده سازی، نگهداری ارائه می کند. و بهبود مستمر سیستم های مدیریت هوش مصنوعی در سازمان ها. این استانداردها بر توسعه و استفاده مسئولانه از هوش مصنوعی متمرکز است و برای حمایت از سازمان ها از نظر رعایت الزامات قانونی و انجام تعهدات و انتظارات کاربران هوش مصنوعی در نظر گرفته شده است این استاندارد مبنایی برای رویه های ارزیابی انطباق فراهم کند.

استاندارد ایزو هوش مصنوعی

استاندارد و گواهینامه ایزو 42001

فناوری اطلاعات – هوش مصنوعی – سیستم مدیریت

این استاندارد در حال توسعه می باشد و به زودی انتشار خواهد یافت و در آینده بسیار نزدیک قابلیت ثبت و صدور گواهینامه را خواهد داشت.

ISO/IEC FDIS 42001

گواهینامه ایزو 42001

ISO 42001

General information

Status: Under development

Number of pages: 51

Edition: 1

Technical Committee: ISO/IEC JTC 1/ SC 42 Artificial intelligence

ICS: 35.020 Information technology (IT) in general 03.100.70 Management systems

 

Final Draft International Standard (FDIS)

پیش نویس نهایی استاندرد بین المللی

 

استاندارد و گواهینامه ایزو 42001 چیست؟

همانطور که پذیرش سیستم های هوش مصنوعی گسترده تر می شود، ISO/IEC 42001:2023 چارچوب سیستم مدیریت هوش مصنوعی قابل تاییدی را ارائه می دهد که در آن محصولات هوش مصنوعی می توانند به عنوان بخشی از یک اکوسیستم تضمین هوش مصنوعی توسعه یابند. بطوریکه محصولات بصورت ایمن و تضمین شده ای در اختیار کاربران و سازمان ها قرار گیرند.

هوش مصنوعی (AI) صنایع را متحول کرده و به ابزاری ضروری برای بسیاری از سازمان‌ها تبدیل شده است. با این حال، با افزایش پیچیدگی و خطرات بالقوه تکیه بر فناوری‌های هوش مصنوعی، اتخاذ مکانیسم‌های حاکمیتی قوی برای کسب ‌و کارها بسیار مهم است.

استاندارد و گواهینامه ایزو 42001، یک استاندارد سیستم مدیریت هوش مصنوعی، چارچوب جامعی را به سازمان ها ارائه می دهد تا به طور موثر بر قدرت هوش مصنوعی حکومت کنند و از آن استفاده کنند

در عصر هوش مصنوعی، سازمان ها برای اداره و مدیریت فناوری های هوش مصنوعی به یک رویکرد ساختاریافته نیاز دارند بنابراین ایزو 42001 چارچوبی جامع برای رسیدگی به چالش‌های مرتبط با پیاده‌سازی هوش مصنوعی و در عین حال ارتقای اخلاق، شفافیت، حریم خصوصی و مدیریت ریسک ارائه می‌دهد.

مزایای اخذ و دریافت استاندارد و گواهینامه  ایزو 42001 برای سازمان ها

مدیریت ریسک پیشرفته

ایزو 42001 به سازمان‌ها در شناسایی و کاهش خطرات مرتبط با فناوری‌های هوش مصنوعی با ترویج رویکرد مدیریت ریسک پیشگیرانه کمک می‌کند و اطمینان می‌دهد که ریسک‌های بالقوه در طول چرخه عمر هوش مصنوعی ارزیابی، نظارت و رسیدگی می‌شوند.با ادغام شیوه های مدیریت ریسک در چارچوب حاکمیت هوش مصنوعی، سازمان ها می توانند در برابر سوگیری ها، نقض های امنیتی و سایر آسیب های احتمالی محافظت کنند

اجرای هوش مصنوعی اخلاقی

اخلاق جنبه مهمی از استقرار هوش مصنوعی را تشکیل می دهد. ایزو 42001 به سازمان ها کمک می کند تا ملاحظات اخلاقی را در سیستم مدیریت هوش مصنوعی خود تعبیه کنند و راهنمایی هایی را برای اطمینان از انصاف، عدم تبعیض و احترام به حقوق بشر در حین توسعه و به کارگیری فناوری های هوش مصنوعی ارائه می دهد.

بهبود تصمیم گیری و پاسخگویی

 استاندارد ایزو 42001 بر نیاز به شفافیت و توضیح پذیری در سیستم های هوش مصنوعی تاکید دارد. با اجرای الزامات استاندارد، سازمان ها می توانند فرآیندهای تصمیم گیری را بهبود بخشند و از پاسخگویی برای نتایج هوش مصنوعی اطمینان حاصل کنند.

 استاندارد ایزو 25059 چیست؟

مهندسی نرم افزار – سیستم ها و نیازهای کیفیت نرم افزار و ارزیابی (SQuaRE) – مدل کیفیت برای سیستم های هوش مصنوعی

این سند یک مدل کیفیت را برای سیستم‌های هوش مصنوعی ترسیم می‌کند و یک برنامه افزودنی خاص برای استانداردهای SQuaRE است. ویژگی ها و ویژگی های فرعی که در مدل ذکر شده است، اصطلاحات سازگاری را برای تعیین، اندازه گیری و ارزیابی کیفیت سیستم هوش مصنوعی ارائه می دهد.

ویژگی‌ها و ویژگی‌های فرعی که در مدل به تفصیل شرح داده شده است، مجموعه‌ای از ویژگی‌های کیفی را نیز ارائه می‌کند که می‌توان الزامات کیفی اعلام شده را برای کامل بودن با آنها مقایسه کرد.

Systems and software Quality Requirements and Evaluation (SQuaRE)

محصولات نرم افزاری با کیفیت بالا و سیستم های کامپیوتری برای ذینفعان بسیار مهم هستند. مدل‌های کیفیت، الزامات کیفیت، اندازه‌گیری کیفیت و ارزیابی کیفیت در استانداردهای بین‌المللی SQuaRE آمده است.

ISO/IEC 25059:2023

گواهینامه ایزو 25059

ISO 25059

General information

Publication date: 2023-06

Status: Published

Number of pages: 15

Edition: 1

Technical Committee: ISO/IEC JTC 1/ SC 42 Artificial intelligence

ICS: 35.080 Software

 

استاندارد ایزو 23053 چیست؟

چارچوبی برای سیستم‌های هوش مصنوعی (AI) با استفاده از یادگیری ماشینی (ML)

استاندارد ایزو 23053 یک چارچوب هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (ML) را برای توصیف یک سیستم هوش مصنوعی عمومی با استفاده از فناوری ML ایجاد می کند.

این چارچوب اجزای سیستم و عملکرد آنها را در اکوسیستم هوش مصنوعی توصیف می کند. این سند برای همه نوع و اندازه سازمان‌ها، از جمله شرکت‌های دولتی و خصوصی، نهادهای دولتی و سازمان‌های غیرانتفاعی که در حال پیاده‌سازی یا استفاده از سیستم‌های هوش مصنوعی هستند، کاربرد دارد.

ISO/IEC 23053:2022

گواهینامه 23053

ISO 23053

General information

Publication date: 2022-06

Status: Published

Number of pages: 36

Edition: 1

Technical Committee: ISO/IEC JTC 1/ SC 42 Artificial intelligence

ICS: 35.020 Information technology (IT) in general

 

سیستم‌های هوش مصنوعی (AI)، به طور کلی، سیستم‌های مهندسی شده‌ای هستند که خروجی‌هایی مانند محتوا، پیش‌بینی‌ها، توصیه‌ها یا تصمیم‌ گیری‌ها را برای مجموعه معینی از اهداف تعریف‌شده توسط انسان تولید می‌کنند.

هوش مصنوعی طیف وسیعی از فناوری‌ها را پوشش می‌دهد که رویکردهای متفاوتی را برای مقابله با این مشکلات پیچیده منعکس می‌کند.

ML شاخه ای از هوش مصنوعی است که از تکنیک های محاسباتی استفاده می کند تا سیستم ها را قادر می سازد از داده ها یا تجربیات بیاموزند. به عبارت دیگر، سیستم‌های ML از طریق بهینه‌سازی الگوریتم‌ها برای تناسب با داده‌های آموزشی، یا بهبود عملکردشان از طریق به حداکثر رساندن یک پاداش، توسعه می‌یابند.

روش های ML شامل یادگیری عمیق است که در این سند نیز به آن پرداخته شده است. عباراتی مانند دانش، یادگیری و تصمیم گیری در سراسر سند استفاده می شود.

هدف این استاندارد ارائه چارچوبی برای توصیف سیستم‌های هوش مصنوعی است که از ML استفاده می‌کنند.

این سند با ایجاد یک اصطلاح مشترک و مجموعه ای از مفاهیم مشترک برای چنین سیستم هایی، مبنایی را برای توضیح واضح سیستم ها و ملاحظات مختلفی که در مورد مهندسی آنها و استفاده از آنها اعمال می شود، فراهم می کند.

این سند برای طیف وسیعی از مخاطبان اعم از متخصص و غیر متخصص در نظر گرفته شده است. با این حال، برخی از بندها (که در نمای کلی در بند 5 مشخص شده است)، شامل توضیحات فنی عمیق تری است. این سند همچنین پایه و اساس استانداردهای دیگری را ارائه می‌کند که به جنبه‌های خاصی از سیستم‌های ML و اجزای آن‌ها اختصاص دارد.

بندها و الزامات استاندارد ایزو 23053 چیست؟

  • دامنه، مراجع، اصطلاحات و تعاریف در بند های 1 تا 3
  • اصطلاحات و بررسی اجمالی در بندهای 4 و 5
  • سیستم یادگیری ماشینی در بند 6
  • رویکردهای یادگیری ماشینی  در بند 7
  • و اصول یادگیری ماشینی در بند 8

از کدام مراجع و مراکز گواهینامه ایزو 42001 معتبر دریافت نماییم؟

تنها مرجع اصلي و رسمي ثبت و صدور گواهينامه هاي ايزو براساس تاکيد و توصيه سازمان جهاني استاندارد (ايزو) که در وب سايت آن https://www.iso.org/certification.html صراحتا اشاره شده است اعضاء زير گروه مرجع اعتباردهي IAF مي باشد لذا صدور و دریافت این مدل گواهینامه ها بسیار معتبر می باشد و بقیه مراکز یا اعتباری ندارد و یا بسیار بسیار کم می باشد. پیشنهاد می کنیم از این لینک مقاله مرتبط با گواهینامه ایزو معتبر را مطالعه فرمایید.

هزینه و قیمت اخذ گواهینامه ایزو 42001 چقدر است؟

هزینه دریافت گواهینامه ایزو به عوامل متعددی از جمله تعداد نفرات، تعداد نرم افزارهای مرتبط با هوش مصنوعی، تعداد نفر روز ممیزی و سایر پارامترهای دیگر بستگی دارد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و حدود قیمتی مقاله مرتبط با آن را کلیک کنید.

گواهینامه ایزو 42001 چند سال اعتبار دارد؟

گواهینامه سری ایزو مانند ایزو 9001 اعتبار سه ساله دارند و پس ثبت وصدور گواهینامه ایزو در سال اول به منظور اطمینان از ادامه رعایت های الزامات ایزو مربوطه توسط دریافت کنندگان ایزو و مشتریان، سالیانه مورد بازدید و بررسی قرار می گیرند که به این بازدیدهای سالیانه ممیزی مراقبتی می گویند.

مشاوره استاندارد و گواهینامه ایزو 42001، 25059 و 23053

گروه مدیریتی جلالی به عنوان نماینده شرکت صدور گواهینامه اینسپکت در ایران آمادگی خود را جهت آموزش، ثبت و صدور گواهینامه ایزو 42001، 25059 و 23053 اعلام میدارد. خواهشمند است با شماره های 02171057626و 09102157571 با ما در تماس باشید.