صدور گواهینامه ایزو ISO 22000

صدور گواهینامه ایزو ISO 22000:

امروزه نقش استاندارد هاي بين المللي در حوزه مواد غذايي و صدور گواهینامه ISO 22000 و HACCP در مراکز و پروش دهندگان دام و طيور و محصولات جانبي شامل لبنيات و تخم مرغ توسعه بسياري پيدا کرده است بطوريکه کيفيت و سلامت مواد غذايي در چرخه توليد و همچنين پرورش دام و طيور داراي اهميت زياد مي باشد.

استاندارهايي از جمله ایزو ISO 22000  و HACCP که سيستم مديريت ايمني و سلامت مواد غذايي مي باشند از لحظه رشد و پرورش مواد غذايي در مزارع، مراتع، حمل و نقل، توزيع و فروش تا زمان مصرفشان توسط مشتريان کاربرد دارد. اين استانداردها کمک فراواني در پرورش دام و طيور در حوزه مصرف صحيح خوراک و رعايت اصول اوليه زيرساختي و نگهداري صحيح آنها مي نمايد. زيرا پرورش و نگهداري صحيح و ايمن دام و طيور در دامداري و مرغداري ها باعث توليد محصولات ايمن شده و در نهايت و با مصرف آن توسط انسان اين امر انتقال مي يابد و ما داراي جامعي سالم و شاداب خواهيم بود. ذکر اين نکته که اگر در دامداري و يا مرغداري هاي ما موضوعات مصرف خوراک دام و طيور بدرستي و براساس استانداردهاي اشاره شده رعايت شده باشد و مرغداري ها و دامداري هاي ما از مراکز ذيصلاح خوراک دام و طيور خريد خود را انجام داده باشند. محصولات جانبي از جمله لبنيات شامل شير و يا تخم مرغ نيز در مرحله اوليه توليد و قبل از فراورش و تبديل به ديگر محصولات جانبي و يا بسته بندي بايستي ايمن باشد!

هر چند که در پروسه بهينه سازي شير و لبنيات رعايت و استقرار استانداردهاي اشاره شده در حوزه سلامت غذا بايستي صورت گيرد و شناسايي خطرات مواد غذايي از جمله فيزيکي، شيميايي و بيولوژيکي و حتي آلرژي نيز بررسي شود.

از ديگر محصولات جانبي مي توان به توليد تخم مرغ و ديگر پرندگان اشاره کرد و خيلي از مردم عادي اعتقاد به اين دارند که اين محصول با توجه به اينکه خودش داراي پوسته مي باشد خودش بشکل بسته بندي شده است و عاري از هرگونه بيماري، ميکروب و آلودگي بوده و ايمن نيز مي باشد و شرايط نگهداري آن نيز بر طبق مشاهدات ما در سوپرمارکت ها خارج از يخچال مي باشد و اين در صورتي است که هر دانه تخم مرغ داراي 8000 منفذ بوده که از طريق چشم قابل مشاهده نمي باشد و هر چه از عمر تخم مرغ مي گذرد احتمال نفوذ آلودگي بيشتر مي شود و تخم مرغ تازه عمر داراي 7 روز مي باشد. استانداردهاي فوق در مرحله شناسايي خطرات کمک مي کند که تمامي محصولات و تخم مرغ هاي شکسته شده و يا داراي ترک جدا شوند و بمنظور جلوگيري از نفوذ آلودگي ها و بر اساس طرح ايمني مربوطه که به HACCP PLAN معروف مي باشد اين محصولات بايد بين دماي صفر تا 4 درجه يخچال نگهداري شوند و اين نکته به مصرف کننده نيز يادآوري گردد.

همچنين در جهاني كه ما در آن بسر مي بريم مفاهيم و عبارت هاي جديدي در حال شكل گيري است طوري كه متناسب با رشد و پيشرفت اقتصادي و صنعتي شدن جهان تعريف ها و مفهوم هاي نويني به وجود آمده و معرفي شده است در اين ميان موضوع سلامت و ايمني محصول و كليه ي واژه هاي مربوط به آن از اين قاعده مستثني نبوده است. سيستم مديريت بهداشت موادغذايي نه به عنوان استاندارد بلكه به عنوان برنامه تضمين ايمني مواد غذايي سال ها مورد حمايت سازمان هاي جهاني و كشورهاي عمده ي وارد كننده مواد غذايي بوده است.با توجه به اينكه استاندارد ايزو 22000 تركيبي از اصول HACCP و روش هاي اجرايي آن كه در كميسيون كدكس مواد غذايي تعريف شده اند و نيز برنامه هاي پيشنيازي آن ( PRPs) است . در اين استاندارد تمامي مخاطره هايي كه احتمال وقوع آن در زنجيره ي توليد مواد غذايي وجود دارد ( مخاطرات مرتبط با فرآيند و يا تاسيسات و تجهيزات و ……) شناسايي و ارزيابي شده و در نتيجه به راحتي توسط يك واحد فرآوري و يا ساير واحدها در طول زنجيره توليد تا عرضه قابل كنترل هستند.

دامنه کاربرد سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی ایزو ISO 22000:

کليه سازمانهاي فعال در زنجيره غذا که

*قصد اثبات توانمندي خود در کنترل ومهار خطرات ايمني مواد غذايي در راستاي توليد محصول نهايي ايمن و منطبق با الزامات مشتري و قانوني را دارند.

*قصد بالابردن رضايت مشتريان را با کنترل موثر خطرات ايمني موادغذايي و فرايندهاي مربوطه دارد.

زنجیره مواد غذایی در سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی ایزو ISO 22000:

  • برداشت کنندگان محصول
  • توليدکنندگان خوراک دام وطيور
  • توليدکنندگان و عمل آورندگان مواد غذايي
  • توليدکنندگا ن آفت کشها- کودهاي شيميايي – داروهاي دامپزشکي
  • توليدکنندگان مواد اوليه افزودنيها
  • حمل و نقل و انبارداري
  • توليدکنندگان تجهيزات و ماشين آلات
  • توليد کنندگان مواد شوينده و ضدعفوني کننده
  • عمده فروشان
  • خرده فروشان
  • مصرف کنندگان

چرا ایزو ISO 22000 و HACCP و برخی از  مزایای سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی ISO 22000:

  • طراحي – استقرار – اجرا – حفظ – و به روزنمودن سيستمي که قابليت تضمين ايمني محصول غذايي را به مصرف کنندگان مي دهد.
  • قابليت ارزيابي و تشخيص نيازمنديهاي مشتريان و اثبات دست يافتن به حدود ايمني وسلامت مطلوب مصرف کنندگان
  • ارتباطات اثربخش با مشتريان و ديگر بخشهاي موجود در زنجيره غذا
  • اثبات تطابق با الزامات قانوني موجود که مرتبط با ايمني موادغذايي هستند
  • اثبات در حرکت بودن سازمان در راستاي خط مشي ايمني و سلامت موادغذايي و نشان دادن آن به ديگر سازمانها و مراجع
  • ثبت سيستم مديريت ايمني موادغذايي از يک سازمان ذيصلاح

برخی از آيين نامه و ضوابط وزارت بهداشت و درمان (معاونت غذا و دارو) در سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی ایزو ISO 22000 

  • آیین نامه اجرایی و اصلاحی ماده 13 قانون مواد خوردنی و آشامیدنی
  • حداقل ضوابط فنی و بهداشتی برای تاسیس و بهره برداری واحدهای تولید و بسته بندی مواد غذایی
  • حداقل ضوابط فنی و بهداشتی انبارهای مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
  • ضوابط و معیارهای استقرار کارخانجات تولید و بسته بندی مواد غذایی

برخی از استاندارد هاي تدوين شده سازمان ملی استاندارد در سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی ایزو ISO 22000 

  • آیین کار اصول کلی بهداشت در مواد غذایی ISIRI 1836
  • نکات کلی مشخصات ساختمان انبار کالاهای عادی ISIRI 1891
  • آیین کار ساختمان تجهیزات و ایمنی سردخانه مواد خوراکی ISIRI 1899
  • آیین کار محاسبه ظرفیت وزنی سالن نگهداری سردخانه مواد غذایی ISIRI 3589
  • مقررات عمومی ایمنی و بهداشت ماشین آلات تهیه مواد غذایی ISIRI 3515
  • آیین کار بهداشتی تجهیزات و لوازم مورد مصرف در صنایع غذایی ISIRI 3766
  • آیین کاربرد تاسیسات بهداشتی در کارخانجات ISIRI 2278
  • آیین کار محاسبه بار برودتی سردخانه مواد غذایی ISIRI 2720
  • آب- راهنمای استفاده مجدداز آب در واحدهای تولید مواد غذایی ISIRI 6273

برخی از تعاریف در سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی ISO 22000

  • خطر(Hazard): وجود هر گونه عامل بیولوژیکی، شیمیایی و فیزیکی در مادۀ غذائی که مصرف آن باعث صدمه به سلامتی مصرف کننده شود.
  • ریسک: ترکیب یا تابعی از احتمال و پیامد ناشی از وقوع یک اتفاق خطرناک مشخص
  • ارزیابی ریسک: فرایند کلی برآورد ابعاد وگستردگی ریسک و تصمیم بر سر این موضوع که آیا ریسک قابل تحمل می باشد یا خیر.

برخی از خطراتي که بايد توسط برنامه پيش نيازی  ISO 22000 تحت کنترل قرار بگيرند:

  • برای مخاطرات بیولوژیکی: کنترل درجه حرارت و زمان- حرارت دادن (پاستوریزاسیون واسترلیزاسیون) – سرد سازی و انجماد – خشک کردن-تخمیر و کنترل PH- شستشو و ضدعفونی- رعایت بهداشت فردی کارگران و
  • برای مخاطرات شیمیایی: کنترل مواد اوّلیه-کنترل فرآیند تولید و فرمولاسیون و…
  • برای مخاطرات فیزیکی: کنترل مواد اوّلیه-کنترل فرآیند تولید-کنترل شرایط محیطی و…

 

ما را در آپارت دنبال کنید (نحوه تولید سوسیس)

گروه مدیریتی جلالی سابقه مشاوره و تدریس سیستم مدیریت انرژی ISO 22000 را در کشتارگاه زرین پران البرز برای کارکنان شان را داشته است.

 

ما در این مقاله موضوعات کلی و در برخی از موارد به جزئیات صدور گواهینامه ایزو ISO 22000 اشاره کردیم اگر مشتریان و مخاطبان عزیز در شرکت ها و سازمان تمایل دارند تشریح کاملی از این استاندارد با اشاره به بندهای استاندارد صورت بگیرد با این گروه مدیریتی از طریق شماره های 02171057626 و یا 09102157571 و یا سایر راههای ارتباط تماس حاصل نمایند. ما در کنار شما از مرحله مشاوره، آموزش و ثبت صدور گواهینامه ISO 22000 و HACCP هستیم.